Diş Eti Çekimi

 


Diş Eti Çekimi

Diş eti rahatsızlığı, dişlerimizde sürekli oluşan yapışkan bir bakteri filmi olan plaktan kaynaklanır. Tedavi edilmezse, dişlerin üzerinde ve aralarında biriken bu plak, etin şişmesine neden olur. Bu şişme, dişin altında bir boşluk veya “cep” oluşmasına yol açabilir. Bakteri plağı miktarı arttıkça, cebin derinliği de artar. Bu da, diş eti çekilmesini beraberinde getirir. Tedavi edilmezse, cebin çok fazla büyümesi sonucu dişler gevşeyebilir ve hatta çekilmeleri gerekebilir.

Diş eti rahatsızlığının farklı aşamaları bulunur
GİNGİVİT: Diş etinin enflamasyonu anlamına gelir. Diş eti fazla kızarıp şiştiğinde ortaya çıkar. Bölge, diş fırçalarken kanar.
PERİODONTİT: Tedavi edilmezse gelişerek şiddetli gingivit veya ileri periodontite dönüşebilir. Minimum kemik kaybını içeren enflamasyon, diş eti çizgisi altında sürekli plak birikiminden kaynaklanır. Plak birikimi yok edilmezse tartara dönüşürek enflamasyon ve kanamada artışa neden olur. Diş eti çekilmeye başlar.
İLERİ PERİODONTİT: Bakterilerin yerleşmesi sonucu diş etinin daha fazla çekilmesi ve dişlerin gevşemesiyle oluşur. Bu da diş kaybına yol açabilir. Diş çürümesine oranla, periodontit yoluyla daha fazla diş kaybı yaşanır.

BELİRTİLER VE SEMPTOMLAR
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşmanız halinde diş hekiminize danışmalı ve önerilerine uymalısınız.

_ Dişleri fırçalarken diş etinde kanama
_ Şişme, çekilme veya kanama
_ Koyu kırmızı renkli diş eti
_ Yiyecek veya içecek tüketirken diş etinde sızlama veya hassasiyet
_ Aşırı tartar veya plak
_ Sürekli kötü ağız kokusu